16-11-04

Loslaten ..

Eerst en vooral, deze tekst is niet van mij maar van de blog van Twinkeltje (http://twinkeltje.skynetblogs.be) .. Hoop dat ze 't niet erg vind dat 'k er hier 'n stuk van zet maar vond 't echt schitterend .. Heel mooi gezegd en zit wel waarheid in ..
 
 
Heb je ooit een herder al zijn schapen aan de leiband zien meevoeren? Ik denk het niet. Zo werkt het niet. Die schapen krijgen wel wat vrijheid, ze kunnen een stukje verderop lopen, ze kunnen terugkomen, ze kunnen dat ene sappige stukje gras gaan opzoeken. Ze hebben een zekere vrijheid - net zoals iedere mens en iedere vriend een stukje persoonlijke vrijheid heeft waar niet aan geraakt zou mogen worden. Raakt de herder zijn schapen kwijt? Natuurlijk niet.
Een vriend is evengoed iemand die vrij is. Iemand die je niet 'aan de leiband' moet houden zodat hij zou blijven. Nee, die vriend blijft omdat hij het wil. Vrijblijvend. Klamp je je eraan vast uit angst om vrienden te verliezen, dan bereik je het omgekeerde. Dan schendt je dat stukje persoonlijke vrijheid en de eerste reflex daarbij is 'laat me los'.
Leren loslaten is iets belangrijks in het leven. Het komt voor in alle relaties die een mens aangaat. Zeggen ze niet van liefde dat ze pas echt is als je de persoon van wie je houdt kan loslaten. Als je die persoon het geluk kan gunnen, ook al is dat zonder jou? Wel exact hetzelfde principe. Het is los van je eigen gevoel kijken hoe het eruit ziet door dat andere paar ogen. Het heeft geen enkele zin om vanuit je eigen gevoel te gaan vasthouden.
Leren loslaten heeft ook te maken met vertrouwen. Je moet het vertrouwen vinden om die verlatingsangst te laten gaan. Ieder van ons heeft die angst, van nature. Niemand wil alleen op de wereld overblijven.
Leren loslaten heeft dus ook heel veel te maken met jezelf te kunnen loslaten. Je eigen gevoelens even opzij zetten, de oogkleppen aan de kant gooien en een veel breder perspectief te leren zien dan slechts dat van jou alleen.
Daarom dit: In het leven moet je leren om jezelf los te laten. Pas dan kan je èchte relaties aangaan met de mensen om je heen. Relaties die steunen op een wederzijds respect en niet op de noden en behoeften van (één van) de partijen.

 
 
Verder vandaag nogal lang dagje .. Paar uur les .. En dan 'n congres in Brussel .. Om 19u pas terug in Kortrijk en rond 20u eindelijk gegeten en mij lui voor de tv gezet .. Veel meer energie zat er nimeer in .. Congres op zich viel mee .. Paar interessante en oninteressante dinge ..
Een spreker op het einde die ons ff wou vertellen hoe we gelukkig moeten worden ..
En 't grappige (of erge) was dat ik zowa alles doe da hij zegt da ge ni moogt doen en omgekeerd .. Moet mij toch is vrage beginne stelle precies ..
 
Anyway, 'k ga in men bedje kruipen .. Gee les morgen maar wel 'n deadline tegen woensdag .. Dus veel werk .. En ook 'n uurtje vergadering 's middags ..
't Gaat mij waarschijnlijk nog is lukken rond 1u te slapen, we gaan erop vooruit ..

00:27 Gepost door Kimmeke | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

... * is der stil van geworden...*

Gepost door: .Me | 16-11-04

Link Zeer mooi tekstje... Heb ik je al bedankt voor de link? Bij deze.

Gepost door: lena | 16-11-04

@lena neen, je hebt nog niet bedankt voor de link

Gepost door: mie | 17-11-04

? Bedankt voor link? ... En wie is mie? :p

Gepost door: Kimmeke | 17-11-04

... Zelfde als mij ma anders geschreve :p Ma toch ikke nie :p

Gepost door: .Me | 17-11-04

. Ik ben blij dat je de tekst mooi vond!

Gepost door: Twinkeltje | 18-11-04

De commentaren zijn gesloten.